Ruta per les Serres Garraf-Ordal, la terra del vi i del cava
Documentació pel client

Característiques generals

Aquesta ruta està pensada pels amants de les excursions a cavall que vulguin descobrir un ric i variat territori, a prop de Barcelona, en companyia d’amics, familiars o d’altres persones que comparteixen aquesta mateixa afició.

El nivell d’equitació exigit no es gaira alt, tot i que resulta inprescindible dominar els tres aires del cavall i ser capaç de muntar durant cinc hores seguides.

La durada de l’activitat és de tres díes.

Preu de l’activitat: 450 € per persona, impostos inclosos.

En el preu de l’activitat està inclòs:

 • Lloguer del cavall equipat amb alforges i muntura anglesa.
 • Casc i equipament de seguretat del genet o amazona.
 • Ruta guiada amb servei d’assistència.
 • Assegurança d’accidents.
 • Dinar i sopar del primer dia.
 • Esmorzar, dinar i sopar del segon dia.
 • Esmorzar i dinar del tercer dia.
 • Dos nits d’allotjament en casa de turisme rural.
 • Desplaçaments en el cotxe d’assistència.
 • Transferència de l’equipatge entre els diferents punts del recorregut.

L’entorn ofereix prous atractius, com per que els acompanyants que no munten, puguin gaudir igualment d’uns dies de vacances en un entorn privilegiat. Al final de la informació de la ruta hi ha un anex amb activitats que es poden realitzar per la zona. Si és aquest el seu cas, posis en contacte amb l’organització per tal de coordinar els desplaçaments i la reserva de l’allotjament.

El punt de sortida del primer dia serà el centre hípic Les Tanques (1) de Viladecans. Des d’allà, recorrerem part de la Serralada del Litoral fins a Begues (3), municipi integrat dins del terme del Parc del Garraf. El segon dia arribarem, des de Begues, a Sant Pau d’Ordal (5), a l’Alt Penedès, terra del vi i del cava. El tercer i últim dia sortirem des de Sant Pau d’Ordal i arribarem, tot travessant les Serres d’Ordal, al centre Cavalls Pintats (7) de Castellví de Rosanes.

Nota:

 • Mímim per fer l’activitat 4 persones, màxim 10 persones.
 • L’edat mínima per poder participar és 12 anys. En aquest cas, s’haurà de portar la corresponent autorització.
 • El pés màxim del genet o amazona no podrà superar els 100 Kg.
 • L’organització es reserva el dret de suspendre l’activitat en qualsevol moment, si no es respectesin les normes establertes.
Viladecans – Castellví de Rosanes
Distància total 53,81 Km
Altura màxima 574 m
Altura mínima 4 m
Altura de sortida 4 m
Altura d’arribada 69 m

L’entorn

El territori de les Serres Garraf-Ordal està envoltat d’importants vies de comunicació nacionals i delimitat per municipis en aparent expansió perpètua. L’espai natural de sol agrícola-forestal que recorrerem a cavall,  está situat en la Serralada Litoral Catalana, a pocs minuts de Barcelona: un passadís biològic i paisatgístic que uneix el Parc Natural del Garraf, les Serres d’Ordal i el Parc Agrari del Baix Llobregat.

El paisatge que ens acompanyarà al llarg de bona part del camí és de tipus mediterrani meridional. La vegetació que caracteritza aquest paisatge és un matollar dens d’un a tres metres d’alçària on dominen el garric i el llentiscle i on creixen el margalló, el càrritx i altres espècies de procedència africana. Més a l’interior, el paisatge està integrat per fragments d’alzinar i pinedes de pi blanc la majoria dels quals han estat afectats pels incendis forestals i avui es troben en procés de regeneració. En els fondos o valls tancades es troba la vegetació típica de l’alzinar, com és la mateixa alzina, el boix, la roja, el lligabosc o el marfull.

El massís del Garraf presenta el problament ornitològic propi dels ambients rocallosos, espècies d’aus rapinyaires que niuen als penya-segats i espècies adaptades a les condicions ambientals, com la serp verda i la colobra de ferradura. Les coves i avencs alberguen diverses espècies de ratspenats i invertebrats. Com a mamífers salvatges de certa grandària es poden destacar la guineu, el teixó, la geneta i el porc senglar. Dins dels micromamífers es poden destacar les musaranyes i la rata cellarda. Entre les nombroses espècies d’aus observades podríem significar la xixella, el falcillot pàl·lid, la cogullada fosca, el roquerol, el trobat, la cotxa fumada, el còlit ros, el còlit negre, la merla roquera, la merla blava, el tallarol trencamates, el pardal roquer i l’oraneta cua-rogenca.

El clima, de tipus mediterrani, presenta al llarg d’aquest recorregut petites diferències, des de la xafagor pròpia dels indrets de platxa de Viladecans, passant per una temperatura més confortable a Begues, degut a la serva alçada, a un clima més d’interior com el que es pot apreciar a Sant Pau d’Ordal o Castellví de Rosanes.

Primer dia: Les Tanques (1) (Viladecans) – Begues (3)

Aquest primer dia de la travessa sortirem de l’hípica les Tanques (1) de Viladecans. El punt de concentració serà l’aparcament del centre a les 9 del matí. Es prega puntualitat. Recordem que és imprescindible portar roba i calçat adequat, segons les indicacions que apareixen al final d’aquest full informatiu. En aquest full, també us donarem les adreces i telèfons que us poden ser d’utilitat. Un cop feta la benvinguda i les presentacions pertinents, us donarem unes indicacions a seguir, revisarem el material i després de fer l’assignació de cavalls, començarem l’aventura.

Viladecans (A) és un municipi de la comarca del Baix Llobregat. Té una població de 64.737 habitans, segons el cens de 2011 i una extensió de 20.11 Km². A l’any 2011, també es va cel·lebrar el primer milenari d’aquesta població.

Viladecans gaudeix del privilegi de disposar, al seu territori, de la Reserva Natural del Remolar-Filipines, una zona inclosa dins la Xarxa Natura 2000 i gestionada pel Consorci per a la protecció i gestió dels espais naturals del Delta del Llobregat.

El Delta del Llobregat és una extensa superfície de 97 Km2 d’una extraordinària riquesa biològica. Entre els seus valors cal destacar l’ elevat nombre d’ocells, la comunitat d’orquídies i la presència de platges amb vegetació dunar i pinedes litorals sense urbanitzar.

Un dels interesos turístics de la zona és el yaciment de restes paleolítiques, descobert a finals de 2007, on podem trobar-hi els últims mamuts de la Península Ibèrica. Viladecans també compta amb un important patrimoni arquitectònic i històric. Els edificis més simbòlics són la Torre Roja, la Torre Baró, la Torre Modolell i l’Ermita de Santa Maria de Sales.

Tot començar la ruta, podrem apreciar a mà esquerra La Torre Roja (B), una fortificació medieval que originàriament tenia una doble funció: talaia i torre de defensa. Deu el seu nom al color roig característic de les roques del territori de l’Eramprunyà. Les edificacions laterals són de finals del segle XIX i principis del XX. Ha estat rehabilitada a la dècada dels 80 i actualment és la seu de l’Àrea de Planificació Territorial.

En el camí que ens enfila cap a la montanya, podem observar el seu punt més alt, el Montbaig, el nom que tenia en l’Edat Mitjana la montanya que avui en dia reb el nom de Sant Ramon de Golbes (C). A l’any 1887 es va construir l’Ermita de Sant Ramon. Ara ja fa uns anys, va ser il·luminada pel Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i des de llavors, s’ha convertit en un símbol de la comarca. Des de aquest cim, disposem d’una vista panoràmica que ens permet veure tot el Delta del Llobregat, el Garraf (E), l’Ordal i Collserola.

Al arribar al migdia, l’equip d’assistència de l’organització us tindrà preparat un agradable dinar a la Font de la Cadireta (2), una zona de pícnic situada a mig camí del recorregut. Hi haurà prou temps, per aquells que ho desitjin, per fer una migdiada. Mentre tant, els cavalls descansaran i recuperanant forces per poder continuar el camí.

Després de l’apat, tornarem a cabalgar direcció a Begues (3). Aquest tros de recorregut presenta un gran desnivell. La marxa serà lenta però agradable. En poca estona estarem a dalt de la montanya.

Begues (D) és un municipi de la comarca del Baix Llobregat. La població és de 6.502 habitants. Està situat a uns 400 metres d´altitud, en el sud-oest de la comarca, i una part molt important del Parc del Garraf es troba en aquest terme, incloent els pics de Montau (658m) i de la Morella (594m). Begues està connectat amb Avinyonet del Penedès i amb Gavà per una carretera comarcal. Compta amb 50 Km2 de superfície municipal i és el municipi amb més extensió del Baix Llobregat.

Després d’arribar al lloc, l’organització s’encarregarà de betllar pel benestar dels cavalls, procurant-lis aigua i menjar en abundància. Després, el cotxe d’assistència us portarà a l’allotjament de turisme rural Cal Masana de la Plaça, a Sant Pau d’Ordal (5), on passareu les dues nits. Allà podreu dutxar-vos i disposareu abans de sopar, d’una estona de lliure disposició per poder pasajar pel poble.

Etapa 1: Les Tanques (1) (Viladecans) – Begues (3)
Distància total 17,33 Km
Altura màxima 410 m
Altura mínima 4 m
Altura de sortida 4 m
Altura d’arribada 379 m
Tram 1: Les Tanques (1) – Font de la Cadireta (2)
Distància del tram 10,70 Km
Hora de sortida 10:30
Hora d’arribada 13:30
Durada aproximada 03:00
Parada per dinar: Font de la Cadireta (2)
Altura d’arribada i sortida 156 m
Temps de descans 02:30
Tram 2: Font de la Cadireta (2) – Begues (3)
Distància del tram 6,63 Km
Hora de sortida 16:00
Hora d’arribada 17:30
Durada aproximada 01:30

Segon dia: Begues (3) – Sant Pau d’Ordal (5)

A les 8 del matí, Cal Masana de la Plaça ens oferirà un copiós esmorzar que ens donarà l’energia suficient per muntar a cavall fins a l’hora del dinar. Després, el cotxe d’assistència ens tornarà a Begues (3). Un cop a lloc, prepararem els cavalls i reprendrem la marxa per un territori amb una llarga història.

D’acord amb les excavacions de la cova de Can Sadurní, la història de l’ocupació humana a Begues (D) comença fa almenys 11.000 anys, amb els caçadors-recol·lectors de l’Epipa-leolític. Els romans, que van arribar a les nostres terres fa poc més de dos mil anys, van acabar amb la cultura autòctona dels ibers. Es creu que el camí ral de Barcelona a Tarragona per Sant Boi, Sant Climent, Begues, Olesa i Vilafranca podria ser obra dels romans.

Cap a l’any 718 els musulmans van ocupar Barcelona, d’on van ser expulsats pels francs l’any 801. En aquell moment els francs van establir la frontera de la Marca Hispànica al riu Llobregat. Hi ha la hipòtesi que el comte Guifré el Pilós fou ferit de mort l’any 897 a Begues en una batalla contra els sarraïns.

Durant aquest segon dia, deixarem el Parc del Garraf i la comarca del Baix Llobregat i entrarem a l’Alt Penedès. Una mica abans d’arribar a Olesa de Bonesvalls (F), l’organització haurà preparat una zona de pícnic (4) on poder dinar. Els cavalls també podran descansar i menjar, igual que nosaltres.

La següent població per la que passarem serà Olesa de Bonesvalls (F), municipi de 1.762 habitants, amb una superfície de 30,8 Km2 i que ja forma part de la comarca de l’Alt Penedès.

El poble es va començar a formar al segle X a ponent del castell de termenat de Cervelló, una fortalesa encarregada de defensar el camí de l’Ordal. Una d’aquestes cases rebia el nom d’Osevesa, que podria ser l’origen del topònim d’Olesa.

A Olesa de Bonesvalls hi trobem l’hospital de Cervelló, que està situat en el nucli urbà que rep el seu nom, el Barri de l’Hospital, just al costat de l’antic camí Ral. És un dels pocs hospitals medievals que s’han conservat gairebé íntegrament. Va Ser fundat l’any 1262 per Guillem de Cervelló, per tal de què pogués acollir als pelegrins que passessin per l’antic camí de Barcelona a Vilafranca del Penedès.

L’Alt Penedès ofereix al visitant una perspectiva harmònica, la d’una zona amb personalitat pròpia i de rica diversitat, que s’articula en torn a l’anomenada cultura del vi i del cava. Situada entre Barcelona i Tarragona, i entre la costa i l’interior, la comarca de l’Alt Penedès es reconeix, des de un principi, per ser un paisatge específic en el qual predominen les vinyes. Es aquest espai cromàtic es dibuixen amb freqüència dins del paisatge les imatges de masies, barris antics i castells, que ens parlen del caràcter de la terra que ha estat marcada pel pas dels anys pels sediments de les diferents cultures que l’han poblat. En aquesta comarca es fa present un esperit acollidor, obert i dinàmic, com correspon a un territori que sempre ha estat terra de pas y que ha sabut oferir una hospitalitat característica.

A mitja tarda, arribarem a l’hípica de Sant Pau d’Ordal (5), on podrem deixar els cavalls. Un cop més, Cal Masana de la Plaça ens tornarà a oferir un bon sopar.

Sant Pau d’Ordal (G) és un poble de 573 habitants, que forma part del municipi de Subirats, ubicat a la comarca de l’Alt Penedès.

El municipi de Subirats, en ser un lloc de pas des de molt antic, potenciat a inicis del segle XIX per la inauguració de la carretera d’Ordal, va fer que s’hi formessin una sèrie d’hostals (Can Sells i Can Ravella) on hi feien parada les diligències que anaven a Barcelona o Tarragona. Hi dormien, menjaven i canviaven els cavalls. El mateix podem dir de Sant Pau d’Ordal (Cal Pau Xic) on pernoctaven els qui del Pla i pobles de les rodalies anaven a Olesa i Begues i a l’inrevés

A Subirats hi trobem com a edificacions singulars el Castell de Subirats, que és el castell que té més antiguitat documental del Penedès. També hi trobem Torre-ramona, un dels pocs palaus rurals del segle XVI que es coneixen a la comarca.

Etapa 2: Begues (3) – Sant Pau d’Ordal (5)
Distància total 17,47 Km
Altura màxima 502 m
Altura mínima 263 m
Altura de sortida 379 m
Altura d’arribada 301 m
Tram 1: Begues (3) – Olesa de Bonesvalls (4)
Distància del tram 9,28 Km
Hora de sortida 10:30
Hora d’arribada 13:15
Durada aproximada 02:45
Parada per dinar: Olesa de Bonesvalls (4)
Altura d’arribada i sortida 286 m
Temps de descans 02:30
Tram 2: Olesa de Bonesvalls (4) – Sant Pau d’Ordal (5)
Distància del tram 8,19 Km
Hora de sortida 15:45
Hora d’arribada 18:00
Durada aproximada 02:15

Tercer dia: Sant Pau d’Ordal (5) – Cavalls Pintats (7) (Castellví)

A les 8 del matí, Cal Masana de la Plaça ens oferirà l’últim esmorzar. Serà una etapa llarga i menjarem bé. En acabar, haurem de preparar tot l’equipatge i deixar-lo a mà per que l’organització el pugui carregar i portar al punt de destí. Després, prepararem els cavalls i partirem cap a Cavalls Pintats (7), ubicat al municipi de Castellví de Rosanes (K).

Aquest tercer i últim dia, tornarem a passar de la comarca de l’Alt Penedès al Baix Llobregat. El camí que recorrerem transitarà per una bona part de la carena de les Serres d’Ordal. Passarem molt a prop de l’Ordal (H), població de 600 habitants que dona nom a tot aquest territori i que també pertany al municipi de Subirats.

Les Serres d’Ordal son un conjunt de serres i valls de delimitació imprecisa, situades a ponent del riu Llobregat, entre els horitzons ondulats de la plana penedesca i els paisatges vocacionalment  mediterranis del Garraf. Les Serres d’Ordal i l’Aragall comprenen deu municipis del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès que són:  Castellví de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gelida, La Palma de Cervelló, Martorell, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Subirats i Vallirana. Els límits d’aquest espai natural són, pel sud, la N-340; pel est, el riu Llobregat; pel nort, el riu Anoia i pel oest, la carretera BV-2428 de Lavern (Subirats) fins la C-243 i el riu Anoia.

La varietat de camins senyalitzats que recorren tots els municipis de les Serres d’Ordal permeten innumerables combinacions de rutes i itineraris per la zona. Un dels principals atractius de les Serres d’Ordal consisteix en que és un espai molt verge, amb poca gent que passeja o va en bicicleta. La zona disposa de restes arqueològiques, ermites i castells. La vegetació és de tipus mediterrani en algunes zones i de tipus alpí en altres.  

El Montcau (I) (644m) és el punt més alt de la zona. Encara que el desnivell és molt gran entre el pla i el cim de les muntanyes (casi 600 m), un cop  arribem a la carena de la serra, podem desplaçar-nos còmodament des de un extrem a l’altre de l’Ordal.

En alguns punts, per sobre de Gelida (L), els camins recorren uns penya-segats de gran bellesa paisatgística. Durant el recorregut, també podrem observar un altre cim particular, el Puig d’Agulles (J) (623m). En aquest puig, que pertany al terme municipal de Vallirana, hi ha instal·lada una petita central meteorològica que dirigeix el Dr. Turraca, un pioner en investigacions sobre cóm afecta l’escalfament global a les precipitacions en forma de neu a prop de la costa.

Com aquesta etapa és molt llarga, al arribar una mica més avall del Puig d’Agulles, concretament a la urbanització Safari (6), l’organització portarà aigua pels cavall i oferirà un petit refrigeri als genets i amazones. El temps de parada previst en aquest punt és de 15 minuts, i no està especificat en la fitxa tècnica d’aquest tram.

L’última població per la que passarem serà Castellví de Rosanes (K), població que es troba situada a la punta de la comarca del Baix Llobregat, a tocar de l’Alt Penedès, a només 30 kilòmetres de Barcelona. Té una extensió de 17 km2. Etimològicament, el nom de Castellví de Rosanes prové d’una antiga baronia que s’anomenava Castellvell de Rosanes.

A Castellví de Rosanes destaca la caseria dels Àngels i la seva capella, el santuari de Miralles (un antic monestir augustinià) i un entorn paisatgístic que on s’hi ajunten masies típiques catalanes amb la tradició del cava, degut a la proximitat amb el Penedès.

Quan arribem a Cavalls Pintats (7), després de donar aigua i despreparar als cavalls, l’organització oferirà als participants un refrigeri abans del dinar. El dinar serà més relaxat i es podrà dilatar parlant de les anècdotes de la ruta. Al finalitzar, es carregaran els cavalls al camió i el cotxe d’assistència, amb tot l’equipatge,  tornarà als clients a les Tanques (1) de Viladecans.

Al arribar a les Tanques, abans de marxar, els clients hauran de recollir el seu equipatge i omplir un petit qüestionari anònim de satisfacció.

Etapa 3: Sant Pau d’Ordal (5) – Cavalls Pintats (7) (Castellví de Rosanes)
Distància total 19,00 Km
Altura màxima 574 m
Altura mínima 69 m
Altura de sortida 303 m
Altura d’arribada 69 m
Hora de sortida 09:30
Hora d’arribada 14:00
Durada aproximada 04:30

Recomanacions i mesures de seguretat

 • Es recomana portar per muntar roba còmoda, preferiblement pantalons de muntar, camisa de màniga llarga, botes de muntanya tipus trekking (en el seu defecte botes de muntar) i casc propi (aquelles persones que en disposin).
 • Cal portar a sobre, mentre es munta, un impermeable tipus cangur o capelina, pantalons impermeables, i roba d’abric adequada a l’època de l’any en que es realitzi l’excursió.
 • Cal portar la documentació sempre a sobre.
 • Es recomana l’ús de protecció solar i portar a sobre repel·lent pels insectes per si de cas.
 • En el moment de formalitzar la reserva, l’organització us demanarà, amés de les dades de contacte, unes dades de caràcter personal, como son el vostre estat de salut, condició física, edat, pes i alçada, possibles al·lèrgies i preferències alimentaries.
 • La marxa s’adequarà en tot moment a les condicions del ferm i al nivell del participant amb nivell més baix d’equitació.
 • En cas de desmuntar, igualment s’adaptaria el ritme al del participant que caminés més a poc a poc.
 • Un cavall és com si fos un vehicle, i per tant, ha de respectar el codi de circulació. No pot anar per sobre de les voreres i ha de circular quan va muntat sempre per la dreta.
 • Sempre que caminem amb el cavall de la mà, ens situarem entre el cavall i la dificultat. Per exemple, en el cas d’una carretera, nosaltres ens posaríem entre els cotxes i el cavall.
 • Quan baixem del cavall, és recomanable treure els dos peus dels estreps abans de fer-ho.
 • Quan lliguem al cavall, hem de vigilar que els nostres dits sempre estiguin per fora del nus mentre el fem.
 • Quan portem al cavall de la mà, mai ens enroscarem la corda al voltant de la mà. Sempre agafarem la corda o regnes de tal forma que en cas d’estrebada del cavall, no se’ns pogués endur amb ell.
 • Cal seguir les indicacions del guia, sobretot en moments delicats, com poden ser els creuaments de carreteres, rotondes, etcètera. Quan el guia indiqui, els participants s’hauran de posar el material de seguretat reflectant.

Les indicacions no verbals que el guia pot indicar i que s’hauran de respectar en tot moment són:

Els cavalls

Els cavalls del nostre centre estan perfectament entrenats per la realització de excursions i rutes de llarga durada. De temperament tranquil i amables de tracte, segur que us faran passar una bona estona i es convertiran en companys inseparables del viatge.

Però no caldrà que us ocupeu de res, només els haureu de raspallar-los abans de muntar, posar la muntura i l’embocadura. Però no us preocupeu, el nostre guia revisarà l’equipament abans de sortir.

Direccions i telèfons útils

Les Tanques
Viladecans, Barcelona (Spain)
Tel. +34 666 666 666
http://www.lestanques.com  
Hípica Sant Pau d’Ordal
Camí Can Rossell, s/n
08739 Sant Pau d’Ordal
Barcelona (Spain)
Tel. +34 666 666 666
http://www.hipicasantpau.com  
Cavalls Pintats
Masia de Ca n’Abat, s/n
08769 Castellví de Rosanes
Barcelona (Spain)
Tel. +34 666 666 666
http://www.cavallspintats.com  
Cal Masana
C/Sant pau, 13
08739 Sant Pau d’Ordal
Subirats (Barcelona, Spain)
Tel. +34 678 288 661
http://www.calmasana.com
Guia:   Josep Closas Compte
Tel. +34 666 666 666
Intendència:   Pau Dorca
Tel. +34 666 666 666

Resum dels horaris i de les fitxes tècniques de les etapes

El primer dia de la travessa sortirem de l’hípica les Tanques (1) de Viladecans. El punt de concentració serà l’aparcament del centre a les 9 del matí.

Les pernoctacions es faran a Cal Masana.

L’hora d’esmorzar de cada dia serà a les 8 del matí.

Viladecans – Castellví de Rosanes
Distància total 53,81 Km
Altura màxima 574 m
Altura mínima 4 m
Altura de sortida 4 m
Altura d’arribada 69 m
Etapa 1: Les Tanques (1) (Viladecans) – Begues (3)
Distància total 17,33 Km
Altura màxima 410 m
Altura mínima 4 m
Altura de sortida 4 m
Altura d’arribada 379 m
Tram 1: Les Tanques (1) – Font de la Cadireta (2)
Distància del tram 10,70 Km
Hora de sortida 10:30
Hora d’arribada 13:30
Durada aproximada 03:00
Parada per dinar: Font de la Cadireta (2)
Altura d’arribada i sortida 156 m
Temps de descans 02:30
Tram 2: Font de la Cadireta (2) – Begues (3)
Distància del tram 6,63 Km
Hora de sortida 16:00
Hora d’arribada 17:30
Durada aproximada 01:30
Etapa 2: Begues (3) – Sant Pau d’Ordal (5)
Distància total 17,47 Km
Altura màxima 502 m
Altura mínima 263 m
Altura de sortida 379 m
Altura d’arribada 301 m
Tram 1: Begues (3) – Olesa de Bonesvalls (4)
Distància del tram 9,28 Km
Hora de sortida 10:30
Hora d’arribada 13:15
Durada aproximada 02:45
Parada per dinar: Olesa de Bonesvalls (4)
Altura d’arribada i sortida 286 m
Temps de descans 02:30
Tram 2: Olesa de Bonesvalls (4) – Sant Pau d’Ordal (5)
Distància del tram 8,19 Km
Hora de sortida 15:45
Hora d’arribada 18:00
Durada aproximada 02:15
Etapa 3: Sant Pau d’Ordal (5) – Cavalls Pintats (7) (Castellví)
Distància total 19,00 Km
Altura màxima 574 m
Altura mínima 69 m
Altura de sortida 303 m
Altura d’arribada 69 m
Hora de sortida 09:30
Hora d’arribada 14:00
Durada aproximada 04:30


Cal Masana

Cal Masana disposa de lloc per a 22 persones i està distribuïda en tres àmbits: l’Arc, el Foc Rodo i Forn. La casa, completament reformada, està formada en el seu interior per arcs medievals, amplies sales on menjar i relaxar-se i disposa de les últimes tecnologies WI-FI i TDT. Disposa de:

Cal Masana
C/Sant pau, 13
08739 Sant Pau d’Ordal
Subirats (Barcelona, Spain)
Tel. +34 666 666 666
http://www.calmasana.com

Activitats turístiques de la zona

Algunes de les activitats culturals que es poden fer per la zona són:

 • La ruta del modernisme: principalment en Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès i Gelida, amb rutes guiades per les tres localitats. Un dels exemples que més destaca és l’edifici de les Caves Codorniu, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch.
 • La ruta de l’art romànic: d’especial interès és el conjunt monàstic de Sant Sebastià de Gorgs, emblema del romànic del Penedès, així como el castell de Gelida o el de Castellet, i el conjunt monumental d’Olèrdola.
 • La ruta dels castells: visita que li ajudarà a conèixer els castells més importants de la comarca, com són el castell de Gelida, el Castell de Castellet, el castell de Subirats o el castell de Olèrdola.

Amés d’aquestes activitats de tipus cultural, també es poden realitzar moltes altres relacionades amb l’enoturisme:

 • Visitar les bodegues i les caves, escoltar les explicacions dels responsables sobre l’elaboració del vi i del cava i realitzar un petit tast sobre els productes que s’elaboren.
 • Cursos de tast de vins i caves que permeten al visitant conèixer les diferents característiques de les begudes, com són la varietat del raïm, aromes, mètodes d’elaboració, etcètera.
 • Participar en el procés d’elaboració del vi: el visitant pot ver la verema, trepitjar el raïm, observar els efectes de la fermentació del most i acabar portant-se a casa seva l’ampolla de cava que ha ajudat a elaborar. 

Al voltant de l’enoturisme han sorgit molts productes i serveis turístics per al visitant: allotjaments on es poden participar fent diverses activitats, restaurants on fer tasts amb experts “someliers” museus, aules de divulgació de la cultura del vi i del cava, tendes especialitzades, rutes guiades per enòlegs de reconegut prestigi, etcètera. El Consorci de Promoció Turística de l’Alt Penedès ha editat també una guia de 8 volums que està a la venda sobre les rutes del vi i del cava en aquesta comarca.

Direccions útils

Oficina de Turisme de Vilafranca del Penedès
C/ de la Cort, 14
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. +34 938 181 254
http://www.turismevilafranca.com
http://www.ajvilafranca.es
Consorci de Promoció Turística del Alt Penedès
C/ Hermenegild Clascar, 1-3
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. +34 938 170 160
http://www.altpenedes.net
http://www.enoturismepenedes.cat
Oficina de Turisme de Sant Sadurní d’Anoia
C/ Hospital, 26
08770 Sant Sadurní d’Anoia
Tel. +34 938 913 188
http://www.santsadurni.com
Patronat de Turisme de Subirats
Estació Renfe de Lavern s/n
08739 Lavern (Subirats)
Tel. +34 938 993 499
http://www.turismesubirats.com

Caves Canals Canals (Castellví de Rosanes)

L’experiència de tres generacions, dedicades a l’elaboració de vins, ha donat lloc a uns caves de gran paladar i complexitat i a un patrimoni cultural de més de 2500 peces de museu relacionades amb el cultiu de la vinya i a l’elaboració del vi i del cava.

El Museu del Cava Ramon Canals és el millor museu privat de la història del cava de Catalunya. En una superfície de quasi 700 m2 s’hi troben exposades més de 2500 peces del món de la vinya del vi i del cava datades des del segle IV aC fins el segle XX: cràteres gregues, àmfores romanes, bótes de vaixell, premses d’un i dos cargols de fusta, copes de cristall de Murano de mitjà segle XIX, porrons i ampolles de vidre català, microscopis, llibres d’enologia, destil·ladors de coure i molts altres estris que il·lustren la llarga tradició vitivinícola de Catalunya. Més informació a http://www.canalscanals.com

Sala del vidre

Sala de vinicultura

Sala de enologia

Biblioteca

Mapa de l’etapa 1: Les Tanques (1) (Viladecans) – Begues (3)

(1) Les Tanques (2) Font de la Cadireta (3) Begues (A) Viladecans (B) La Torre Roja
(C) Sant Ramon Golbes (D) Begues (E) Parc del Garraf    

Mapa de l’etapa 2: Begues (3) – Sant Pau d’Ordal (5)

(3) Begues (4) Olesa de Bonesvalls (5) Sant Pau d’Ordal (D) Begues (E) Parc del Garraf
(F) Olesa de Bonesvalls (G) Sant Pau d’Ordal      

Mapa de l’etapa 3: Sant Pau d’Ordal (5) – Cavalls Pintats (7) (Castellví de Rosanes)

(5) Sant Pau d’Ordal (6) Urbanització Safari (7) Cavalls Pintats (G) Sant Pau d’Ordal (H) Ordal
(I) Montcau (J) Puig d’Agulles (K) Castellví de Rosanes (L) Gelida