Sessió 1

 • Objectiu: Treballar la calma i la precisió a la mà (PTV).
 • Durada: 50 minuts.
 • Número d’alumnes: 5/6.

Prepararem un circuït amb obstacles per treballar als cavalls peu a terra. Cada alumne disposarà d’un cavall per practicar. Inicialment, es situaran els binomis allunyats els uns dels altres, amb prou espai com per no tocar-se mentre es fan els exercicis introductoris. Aquests exercicis consistiran en controlar els anteriors i els posteriors dels cavalls amb l’ajuda del moviment del ramal, però sense contacte amb l’animal. Desprès, els cavalls hauran de desplaçar-se de la dreta a l’esquerra i a continuació de davant a darrera (joc del Yo-yo de Parelli). Un cop fets aquests moviments, cada participant abordarà l’execució d’una dificultat. Al acabar, continuarà amb la següent. Posarem tantes dificultats com alumnes hi hagin a la sessió. Alguns exemples de dificultats són les que apareixen en el següent esquema:

Sessió 2

 • Objectiu: Treballar el salt d’obstacles naturals, tipus troncs (PTV).
 • Durada: 50 minuts.
 • Número d’alumnes: 5/6.

Cada genet portarà al seu cavall de la mà, degudament equipat amb muntura, brida complerta i protectors, a la pista de PTV. Els cavalls hauran de portar per sota de la brida la capçada de quadra. Els genets hauran d’agafar del guardarnés una corda llarga per podar donar corda. La part d’escalfament de la sessió serà a la corda. Cada alumne començarà a treballar al costat d’un obstacle de salt diferent. Primer donaran corda al pas, a prop de la dificultat, i després al trot. De mica en mica, aniran apropant el seu cavall a l’obstacle, fins que l’acabi saltant al trot i després al galop. Al cap d’una estona, canviaran de salt i repetiran l’exercici. Un cop hagin passat per tres obstacles diferents, es pujaran dalt del cavall i saltaran muntats, un a un, el recorregut format per tots els obstacles que s’han fet a la corda. L’entrenador corregirà als alumnes en l’aproximació i la tècnica del salt. Cinc o deu minuts abans d’acabar la sessió, tots els alumnes es posaran al pas al voltant del perímetre de la pista. Al acabar la sessió, els alumnes tornaran a la zona de despreparació dels cavalls, desmuntats i amb els estreps degudament recollits.

Sessió 3

 • Objectiu: Treballar les dificultats de precisió i calma (PTV).
 • Durada: 50 minuts.
 • Número d’alumnes: 5/6.

Cada genet portarà al seu cavall de la mà, degudament equipat, a la pista de PTV. Un cop a la pista, els alumnes muntaran i començaran l’escalfament, primer al pas i després al trot. Es treballaran alternativament les dificultats de precisió al trot, amb la resta, que poden ser de precisió o calma al pas i de precisió o calma a la mà. En aquesta sessió serà molt important passar de l’estat d’excitació del trot a l’estat de tranquil·litat del següent obstacle. Abans d’acabar la sessió, reprendrem la fase de tornada a la calma concentrar-nos en exercicis de només pas, muntants o a la mà. Al acabar la sessió, els alumnes tornaran a la zona de despreparació dels cavalls, desmuntats i amb els estreps degudament recollits.

 • Grup I: de precisió, a franquejar al trot.
 • Grup II: de salt, a franquejar al galop (no).
 • Grup III: de precisió, a franquejar al pas.
 • Grup IV: de calma, a franquejar al pas.
 • Grup V: de precisió, a franquejar a la mà.
 • Grup VI: de calma, a franquejar a la mà.
No.DificultatGr.No.DificultatGr.
1Pla ascendent a cavallIV14Tronc de arbreII
2Pla ascendent a la màVI15FossatII
3Pla descendent a cavallIV16ManeigIII
4Pla descendent a la màVI17 Escala ascen. a cavallIII
5MonticleIV18Pas enrereIII
6Bancal ascendent a cavallII19SenderI
7Bancal ascendent a la màVI 20BoscatgeI
8Bancal descen. a cavallII21MuntarV
9Bancal descendent a la màVI22ImmobilitatV
10GualIV23SlalomI
11PortaIII24VanV
12PontIII25DolinaIV
13Tanca (seto)II26CarrerII

Sessió 4

 • Objectiu: Simulació d’un recorregut complert (PTV).
 • Durada: 1 hora 50 minuts.
 • Número d’alumnes: 5/6.

Cada genet portarà al seu cavall de la mà, degudament equipat, a la pista de PTV. Un cop a la pista, els alumnes muntaran i començaran l’escalfament, primer al pas, després al trot i finalment al galop. L’entrenador proposarà un recorregut i els alumnes abordaran seqüencialment, una a una, cadascuna de les dificultats un parell o tres de cops. El professor corregirà als alumnes la posició, el ritme i la tècnica. Finalment, un cop assajats tots els obstacles del recorregut, els participants l’hauran d’afrontar com si d’una competició es tractés. L’entrenador puntuarà el recorregut i proclamarà al campió. L’alumne guanyador tindrà l’oportunitat de repetir el recorregut mentre els seus companys fan una pràctica de valoració de la prova. Al acabar, el professor explicarà als alumnes els criteris que ell mateix ha fet servir per valorar aquest segon recorregut. Deixarà que els alumnes facin anotacions i que es quedin amb la valoració que han fet. Els alumnes tornaran a la zona de despreparació dels cavalls, desmuntats i amb els estreps degudament recollits.

Sessió 5

 • Objectiu: Simulació d’una prova d’orientació (POR).
 • Durada: 2 hores 50 minuts.
 • Número d’alumnes: 5/6.

En aquesta sessió es farà una simulació d’un recorregut POR d’uns 7-8 Km de distància, a prop de les instal·lacions de l’hípica. La sala de mapes es situarà al centre i tots els alumnes tindran el temps reglamentari de 20 minuts, per poder copiar el recorregut. Aquesta activitat es farà un dissabte o diumenge al matí i requerirà de l’ajuda de familiars o amics pels punts de control. La velocitat de sortida es determinarà el mateix dia de l’activitat. El principal objectiu de la sessió serà afinar al màxim el temps entre els controls, més que la pròpia orientació, que serà senzilla, sense masses paranys. El centre entregarà als participants que muntin un cavall de l’hípica el corresponent talonament. Els alumnes hauran de calcular la velocitat mitja de pas i de trot del cavall que porten i ajustar el ritme a les distàncies anotades en el mapa. Un cop acabat el recorregut, a l’entrar a l’hípica, els alumnes tornaran a la zona de despreparació dels cavalls, desmuntats i amb els estreps degudament recollits.

Fitxa mestre de les sessions

La fitxa tipus de les sessions pot ser com la que plantejo en aquest apartat. La part de valoració de cada alumne es correspon als conceptes que es fan servir en el TREC:

 • +E: Eficàcia
 • +S: Estil
 •  -P: Penalitat
 •   T: Total