Introducció

Una de les activitats que oferim a la nostra hípica son la realització de excursions a cavall de varies hores.

Aquesta entrada és un exemple de la planificació horària que fem i de les tasques que hem de realitzar durant el moment l’activitat.

No fem sortides en tanda, sinó sortides prèviament pactades amb el client, que acostuma a ser un petit grup d’amics, una parella que es fa un regal d’aniversari o una família.

Abans del dia de realització de l’activitat, haurem tingut que realitzar les tasques corresponents de promoció y captació de clients, així com haver posat en funcionament el mecanisme que permetrà la contractació del servei. La mateixa setmana de l’activitat, un o dies abans, confirmarem l’assistència dels clients.

Normalment, l’hora a la que convoquem als clients és a les 9:30 del matí. En aquest cas, el grup que vindrà i sobre el que tracta aquest treball està format per quatre persones que gairebé no saben muntar i que volen fer una sortida de dues hores per la muntanya. L’orografia del terreny que ens envolta fa que una sortida de menys de dues hores sigui poc comercial, ja que s’ha de repetir un tros del camí a l’anada i a la tornada.

El dia abans, el mosso tindrà una llista amb els cavalls recomanats per fer l’excursió, amb un ordre de prioritats i un parell de cavalls suplents, per si durant la nit hi hagués algun cavall que perdés una ferradura o s’indisposés.

Planificació horària i de tasques

07:00 El mosso arriba al centre a donar de menjar als cavalls. Comença pels cavalls de la llista, ja que son els primers que s’hauran de preparar. Abans de donar menjar als cavalls, revisa a cop d’ull que estiguin en bon estat físic i que no hagin perdut cap ferradura. Si detectés cap problema, saltaria al següent cavall de la llista. El menjar es dona en dues tandes: primer el farratge i després el pinso o concentrat. Un cop donat el farratge a aquest grup de cavalls, continuaria amb la resta. Si al cap d’una hora no hagués acabat de donar-lo a tots els cavalls, interrompria la tasca i aniria a donar el pinso als cavalls de la llista. Tot seguit, continuaria amb la seva rutina habitual.

08:30 Arribada del guia al centre. Revisió de les butlletes d’assegurances i dels documents que hauran de signar els clients. En cas de que manquessin, s’haurien d’imprimir.

08:45 El mosso i el guia van a buscar cinc cavalls, un per cada client, més el del guia. Es netegen tots els cavalls i es preparen quatre de dels cinc. A l’hora de preparar els cavalls, es van a buscar les muntures, les cingles, els dessuadors i les brides amb les embocadures. Es fa una revisió ràpida de l’equip, però en principi, hauria d’estar tot correcte, ja que és quan es recull que es fa la neteja i revisió a fons.

09:00 Arriba un altre professional al centre i substitueix al mosso en les feines de neteja i preparació dels cavalls. El mosso pot continuar fent les seves tasques de neteja de pàdocs i manteniment de les instal·lacions.

09:15 Paral·lelament, es neteja una taula que està a dins de d’una de les naus del centre, ja que al llarg del dia s’omple de pols. Es disposen les butlletes de les assegurances, els documents de sol·licitud de dades personals i d’acceptació de les condicions de l’activitat, i els bolígrafs a sobre de la taula. També es porten varis cascs amb mides diferents.

09:20 Un cop preparats els cavalls, es revisa que no hi hagin fems i s’escombra el lloc on estan lligats. Cal donar una bona imatge als clients. També es posa una filera de cons a la pista i una petita escala de plàstic a prop del lloc on els clients pujaran als cavalls. A continuació, restem pendents de l’arribada dels clients. De tant en tant, traiem el cap per l’entrada principal.

09:30 Arriben els clients. El guia els acompanya a la sala i un cop fetes les presentacions els hi demana que omplin l’assegurança i la resta de documents. També es proven els cascs. Si els clients porten bosses penjades a l’esquena o del braç, se’ls hi recull i es tanca dins d’un armari amb clau. El guia fa una primera explicació i els hi parla de com es desenvoluparà l’activitat.

09:45 Els clients, acompanyats del guia, surten de la sala i van a veure els cavalls. De camí a la sortida, es guarden els cascs sobrants i els documents complimentats. Abans d’iniciar l’activitat, se’ls ofereix la possibilitat de que vagin al lavabo. Tots s’agrupen en torn del cavall que manca per preparar, i mentre el guia el va vestint, va explicant les diferents parts del cavall i de l’equipament. Durant aquesta part es parla dels conceptes de seguretat, de cóm lligar correctament al cavall sense que perilli la integritat dels nostres dits, de cóm s’ha de portar al cavall de la mà, de cóm hem d’aproximar-nos a ells, de com aprenen els cavalls i dels conceptes de pressa i depredador.

10:00 Es fa l’assignació de cavalls en base al pes, a les característiques físiques dels clients i al seu nivell d’experiència. El primer client es posa el casc i puja al cavall que té assignat. L’altre professional del centre ajuda al guia a l’hora d’aguantar el cavall. S’ajusten els estreps i es donen unes indicacions de cóm seure dalt del cavall. Amb aquesta primera persona es fam uns petits exercicis de conducció. El cavall, lligat d’una corda llarga, comença a caminar en cercles al voltant del guia. Un cop el client es troba segur, se li demana que faci un canvi de sentit, tot seguin les indicacions. Es repeteix aquest exercici dues o tres vegades. També es fa que pari el cavall i que reprengui la marxa. Després, el guia indica al client que es mantingui en equilibri sobre els estreps agafant-se de la crinera del cavall. Es marca un canvi de ritme i el cavall es posa a trotar una mica. Aquest ritual permet que el client s’acostumi a un possible canvi d’aire del cavall i que no s’espanti. Tot seguit, es deixa al client sol, sense que el seu cavall estigui agafat, i se l’hi demana que circuli lliurament per la pista, al pas, i que faci maniobres entre els cons. És repeteix el procés pels tres següents clientes. Aquest procés dura normalment un quart d’hora pel primer client i deu minuts pels següents.

10:45 El guia puja a dalt del cavall i surt d’excursió amb els clients. Mentre dura el recorregut, parla i dinamitza el grup, explica anècdotes i característiques de la zona per la que es passa. Tot això sense deixar d’estar pendent en tot moment dels clients.

12:45 S’acaba l’excursió. El guia i els clients tornen al centre. Primer desmunta el guia i un cop té el seu cavall lligat, fa desmuntar, un a un, a la resta. Els hi explica com abaixar-se amb seguretat del cavall i fa aguantar a cada client el cavall que porta mentre ajuda a baixar al següent. Un cop tots han baixat, lliga un a un els cavalls. Recull els cascs dels clients i va a buscar a l’armari les coses que podien portar. Cobra als clientes i els acomiada. Els clientes, mentre tant, segueixen normalment una estona més per les instal·lacions.

13:00 El mosso comença a donar de menjar a tots els cavalls. Deixa el farratge preparat als pàdocs dels cavalls que s’han fet servir a l’excursió.

13:00 El guia desprepara els cavalls, els dutxa i els hi passa el assecador. Revisa les potes, les ferradures i possibles rascades a la pell dels cavalls. En cas que fos necessari, curaria les ferides. El guia recull tot l’equipament i el neteja. Posa a sacar els dessuadors i fa una rentadora dels més bruts.

13:30 El guia avisa al mosso i tornen conjuntament els cavalls al seus pàdocs. Els pàdocs estan lluny de la zona de preparació i si es fa entre dues persones es tarda la meitat de temps.

13:45 El guia, un cop acabada la feina, fa una valoració de la sortida amb els companys i parla de les activitats de la tarda. Si s’ha fet una rentadora dels suadors bruts, els posa a assecar.

14:00 El mosso posa pinso als cavalls de l’excursió. Un cop feta aquesta feina, tothom se’n va a dinar.